dimarts, 30 de gener del 2018

1. Què és un blog?



Ja fa anys que segurament heu sentit parlar dels blogs, tot i que com hem comprovat a l'anterior vídeo, aquest concepte sona encara un poc a "xinès" per alguns i algunes. La història d'aquests es remunta als anys 90 del passat segle XX, amb l'aparició dels anomenats "Diaris en línia": llocs web que els usuaris feien servir a mode de "diari públic", encara que als inicis la seva producció i manteniment no estava a l'abast de tothom atès la necessitat de disposar de certs coneixements en programació.

Jorn Barger crea la paraula weblog al desembre de 1997 per anomenar aquest nou tipus de format de publicació. El concepte provenia de la contracció dels anglicismes "web log" (bitàcora web), tot i que Peter Merholz acabarà poc després dividint el concepte en "we blog", el qual es popularitzà com a "blog".

L'evolució progressiva de les eines de producció i manteniment afavorí, entre d'altres coses, l'aparició de servidors genèrics destinats a construir i emmagatzemar, de manera relativament senzilla i gratuïta, blogs o bitàcores. Així per exemple, avui en dia disposam de plataformes com Blogger o Wordpress que faciliten, i molt, la seva producció. Així mateix, aquestes plataformes permeten també el "hosting" (l'emmagatzematge) del nostre weblog (tot i que, com és evident, la seva funcionalitat queda limitada a les funcionalitats del proveïdor del servei).

Però, què és un blog?

Encara que sigui una definició massa genèrica, podem dir que un blog és una pàgina web (és a dir, un lloc web) en el qual un o més autors publiquen (comparteixen) contingut (que pot versar sobre una temàtica concreta o sobre temes d'interès general) amb una certa assiduïtat, i aquest pot ser alhora comentat pels lectors. 

Hom sol parlar de blogs quan es refereix a un lloc web on hi ha contingut textual i multimèdia; de fotolog quan el contingut dóna prioritat a la imatge, tot i que aquesta de vegades sol acompanyar-se de text (per exemple: fotolog.com, Flickr, Tumblr o Instagram)¡ de videolog (vlog) quan la bitàcora es centra en el contingut audiovisual (per exemple Youtube, Vimeo o Blip); i finalment de podcast, per referir-se a blogs especialitzats en l'àudio (a més dels que ofereixen molts de mitjans de comunicació, algunes plataformes per poder allotjar-los són: Spotify, iVoox, Spreacker o TuneIn).


Així doncs, podem trobar blogs de diversa tipologia, però també de multituds de temàtiques: cuina, història, religió, viatges, política, música, fotografia... A finals del 2011, és a dir, fa ja set anys, al món hi havia més de 175 milions de blogs... Espectacular! I l'educació no ha quedat al marge d'aquesta realitat. Molts de docents, atrets per la revolució de l'escola 2.0 i 3.0, han apostat per aquesta eina com un element més per a la seva tasca docent. De fet, existeix un terme per designar els blogs educatius: edublocs. I els seus autors són els edubloggers.



Però a més a més, amb un poc d'enginy (i molta feina), es pot acabar transformant l'estructura d'un blog de forma que el converteixis gairebé en un lloc web que va més enllà de la pròpia finalitat del blog.  Així, per exemple, la web de la Delegació d'Ensenyament està muntada sobre la base d'un blog, o aquest mateix curs...




Alguns enllaços relacionats amb blogs i edublogs...